Använd datorn när du köper bil!

Köp inte för stor bil eller en bil med för stark motor. Såväl inköpspris som bensinkostnader, skatt och försäkring blir dyrare. Ett annat tips är att välja den sista årsmodellen av en viss bilmodell. Då har bilfabrikanterna ofta hunnit rätta till olika fel.

Bilar från det sista året innan en bilmodell ersätts av en ny kan vara ett bra köp av två skäl. Hos en mogen modell brukar många barnsjukdomar vara åtgärdade. När en ny modell lanseras sjunker också priset på föregångaren.

Innan du över huvud taget börjar titta på begagnade bilar bör du fundera på vilka behov du har. Bestäm dig också för ett prisläge.

- Se till att förbereda dig innan du går ut och tittar. Det har du igen senare. Att titta på många bilar är tidsödande. Har du dator och Internet är det ett bra hjälpmedel för att läsa på, säger Göran Andersson, Konsumentverkets bilexpert.

På Internet kan du till exempel få en bild av priser och utbud genom att besöka olika bilwebbplatser. Här på Konsumentverkets webbplats finns bland annat Bilkalkylen, där du kan räkna ut vad det kostar att äga och köra olika bilar. Här finns också begbilguiden där du kan läsa om besiktningsresultat, säkerhetsutrustning, tekniska data, miljöegenskaper, cirkapriser och mycket annat.

- Titta på besiktningsresultaten. En bil med många röda markeringar kräver förmodligen många reparationer och blir både besvärlig och dyr att äga, säger Göran Andersson.

Innan du slår till: kontrollera vilket skick bilen är i! Gärna med hjälp av en checklista, så att du inte missar något viktigt. En annan möjlighet är att låta testa bilen hos någon oberoende teststation. Till exempel hos Bilprovningen eller någon av Motormännens teststationer. Det är en liten kostnad i sammanhanget och ett sätt att undvika en dålig affär.

Du kan också fråga tidigare ägare. Via Bilregistret går det att få tag på de tre senaste ägarna till en bil.

- En som ägt bilen tidigare kan ge värdefulla upplysningar. Han eller hon har ju redan sålt den och har ingen anledning att undanhålla något, säger Göran Andersson.

Om du köper av en bilhandlare ska du se till att få en varudeklaration ifylld och underskriven. Se till att få allt som du och säljaren kommer överens om inskrivet i ett köpekontrakt.


Vänliga hälsningar /Autosale.seAutosale.se är ett annonstorg för begagnade bilar.

Copyright: ©2002-2021 www.autosale.se | E-post: info(at)autosale.se

Annonsörer på Autosale.se